onsdag 21 juli 2010

Spenatlinguine med basilika/koriander-pesto och kronärtskockshjärtan

Som det ovanligt långa namnet på den här rätten antyder så är den här måltiden helt sjukt fett kickass. Du kommer ganska fort komma upp dig i rep om du tillagar den här på släktträffen/daten/kompismiddagen. Inte heller är den så svår som man kan tro, du kan också laga den här och få stå i rampljuset alltmedans du blir smekt i munnen. Jag kan lova dig att det är väl värt mödan. Vi börjar med peston och går sedan över till att knyta ihop hela mästerverket.

Blir: 4 portioner



Basilika/koriander-pesto
------------------------------------------------------------

Ingredienser:
-------------
5 dl löst packad färsk basilika (2 st köpekrukor)
2½ dl löst packad färsk koriander (1 st köpekruka)
0.8 dl mandel
2 klyftor vitlök
2 msk citronsaft
½ tsk salt
½ dl olivolja

Utförande:
----------
Peta ner allting förutom olivoljan i en matberedare eller i en bunke och kör med stavmixern. Mixa och skrapa ner det från sidorna om vartannat tills det är slätt. Häll sedan i olivoljan och mixa ihop det ordentligt till en mjuk massa. Ställ undan så länge.

------------------------------------------------------------

Nu kan vi gå över till:

Det fullständiga receptet!

------------------------------------------------------------

Ingredienser:
-------------
250 g spenatlinguine
2 msk olivolja
1 mediumstor rödlök
4 klyftor vitlök
2 msk vitt matlagningsvin (eller grönsaksbuljong om du inte har vin hemma)
½ tsk salt
några nypor svartpeppar
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
1 sats basilika/koriander-pesto

Utförande:
----------
Koka upp vatten och släng i pastan. Skär upp löken i tunna halvmånar och stek den lätt i oljan i 5-7 minuter på medelhög värme. Skiva vitlöken tunt och stek den med rödlöken i 1 minut till. Var försiktig så du inte bränner den.
Häll därefter på vitt vin, salt, peppar och fortsätt steka i 2 minuter till. Sänk därefter värmen till låg.
Vid det här laget borde pastan vara klar - häll inte av vattnet när den är färdig! Ta istället bara av den från plattan. (Du kommer behöva lite pastavatten att tunna ut peston med sen.)
Häll nu över en slev pasta i taget i stekpannan med löken och låt lite(!) vatten följa med samtidigt. Därefter slevar du en sked pesto över. Blanda sedan ihop det. Fortsätt så tills du hällt över all pasta och pesto. (Verkar det för torrt så tar du bara lite mer vatten).
Skär dina kronärtskockshjärtan i halvor och lägg i. Stek under omrörning i 3 minuter så kronärtskockan värms upp.

FÄRDIGT! Klappa dig själv på ryggen och känn dig stolt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar