söndag 18 juli 2010

Dahl

För dig som inte ätit dahl så kan jag inte annat än rekommendera det varmt och säga dig att du missat någonting stort i ditt liv. Det kan ätas för sig självt eller med ris till. Dessutom gärna med något bröd till, gärna något indiskt bröd som naan eller chapati.

Blir: ca 6 portioner

Ingredienser:
-------------
1 msk oliv- eller rapsolja
1 stor eller 2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad ingefära
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl röda linser (4 dl om du vill ha lite tjockare konsistens)
1 tsk spiskumminfrön
1½ tsk mald koriander
2 tsk gurkmeja
¼ tsk fett starkt chilipulver (eller 1 färsk chili)
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk tomatpuré
½ dl citronsaft

Eventuella tillägg:
------------------
1 tsk senapsfrön
¼ tsk kanel
1 bunt färsk koriander (rekommenderas)
1 nypa asafethida (rekommenderas)

Börja med att fräsa alla kryddor i olja tillsammans med hackad lök, ingefära och pressad vitlök i 2-3 minuter. Släng sedan i linserna och fräs dem i ytterligare en minut.
Häll sedan på vattnet och lägg i buljongtärningen och låt koka under omrörning (för att undvika att det bränner fast) i 20 minuter.
Blanda i tomatpuré och citron.
Mixa sedan i färsk koriander om du vill göra det extra göttigt.
Servera med ris, bröd eller precis som det är och bered dig på en smakexplosion.

2 kommentarer: