söndag 10 mars 2013

Het sås-glaserad tempeh

Blev bjuden på födelsedagskalas för ett tag sedan. Tänkte då att det var dags att göra någonting nytt. Hade aldrig smakat tempeh innan så det verkade som en bra idé att prova på. Finns i välsorterade asiat- och hälsokostbutiker.
Gjorde det tillsammans med potatismos och jalapeño- och majssås.
Väldigt kryddigt och väldigt gött.

Blir: tillräckligt med tempeh för 2 pers som huvudrätt eller 4 pers som sidorätt.

Ingredienser:
-------------
200g tempeh
2½ dl vin (vad än du har för vin på lager; helst inget sött)
0.5 dl het sås (gärna sriracha)
2 msk olivolja
2 msk soja
3 msk färskpressad citron
2 klyftor vitlök (pressad eller hackad)
1 tsk spiskummin
½ tsk oregano
1/8 tsk cayennepeppar

Utförande:
----------
Koka upp vatten i en kastrull. Skär upp tempehn i trianglar. Blanda ihop alla ingredienser utom tempehn i en behållare som är stor nog att få plats med dina tempehbitar.
Koka tempehn försiktigt i 10 minuter; detta ger tempehn en godare smak och gör att den lättare suger upp marinaden.
Peta ner tempehn i marinaden och låt den ligga och dra i 1 timme.
Nu kan du antingen grilla den om du har en grill-panna; då grillar du den 5 minuter på varje sida med lite olivolja medans du häller på lite av marinaden.
Om du inte har en grillpanna går det bra att använda en stekpanna; då steker du den 10 minuter och vänder den då och då medans du häller på lite av marinaden.
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar