onsdag 17 november 2010

Potatis- och purjolöksoppa

En värmande och otroligt god soppa såhär i hösttider. Eller vinter kanske det är, inte riktigt säker.
Hursomhelst så kommer den göra dig mätt, nöjd och varm.
Som vanligt så passar sig nybakat bröd fett med bra till soppa.

Blir: Soppa till ca 4 personer

Ingredienser:
-------------
1 l vatten
1 purjolök
7-8 medelstora potatisar
1-2 vitlöksklyfta/or
Smör till stekning
1 tsk salt
½ tsk peppar
2 grönsaksbuljongstärningar

Eventuella tillägg:
-------------------
Vegansk crème fraiche för extra syrlig- och krämighet.

Utförande:
----------
Skala och skär upp potatisarna i munsbitar. Hacka purjolöken någorlunda fint.
Fräs sedan purjolök, pressad vitlök och potatis i en kastrull i ett par minuter.
Släng sedan på resten av ingredienserna och låt koka upp.
Koka i ca 30 minuter.
Dra ett varv eller två med stavmixer för att få det slätt, eller alternativt om du inte äger en kan du jobba dig med en potatispress eller liknande för att få det någorlunda slätt.
Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar