måndag 15 november 2010

Fyllda paprikor

Någonting jag alltid velat prova att göra är fyllda grönsaker. Så när Willys nu hade paprika för 10 kronor kilot tänkte jag att det var dags att slå slag i saken!
Resultatet blev en riktigt schysst lunch och middag, helt klart en framtida klassiker för min del. Superbt. Servera med ris, potatis eller pasta och en flötig sås till om det är Söndag.

Blir: mat till ca 4 personer.


Ingredienser:
-------------

Köttfärssås:
------------
8 st paprikor, små, i olika färger
1 dl matvete
250 g sojafärs (jag körde med fryst, tycker den är schysstast när det kommer till färs)
1 lök
1 vitlöksklyfta
rapsolja till stekning
½ dl tomatpuré
½ dl vatten
1/4 grönsaksbuljonstärning
½ cm ingefära
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm kanel
1 krm mald koriander

Tomatsås:
---------
1 lök
1 vitlöksklyfta
rapsolja till stekning och ugnsbakning
1 stor tomat
½ dl tomatpuré
2.5 dl vatten
1/4 grönsaksbuljongstärning
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ lime

Utförande:
----------
Koka matvetet efter instruktion på paketet.

Börja sedan med att göra köttfärssåsen:
---------------------------------------
Hacka löken fint. Stek färsen i olja på medelhög värme i ett par minuter, lägg sedan i löken och stek tills löken är genomskinnlig och färsen välstekt. Hacka vitlöken fint och låt steka med en minut. Låt tomatpurén fräsa med i ett par minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om ordentligt och ta sen av från värmen.

Gör sedan tomatsåsen:
---------------------
Hacka löken fint och stek den i olja. Hacka vitlöken och fräs med när löken nästan är klar. Hacka tomat mycket fint och låt den fräsa med löken i hög värme ett par minuter. Pressa ner juice från limen i såsen, rör ner resten av ingredienserna och koka ytterligare 5 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Skär av toppen på paprikorna och ställ dem i en stor ugnssäker form. Fyll dem med köttfärssåsen och lägg på locken. Häll över tomatsås och olja. Ställ i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar