onsdag 17 november 2010

Ärtsoppa

Om du som jag lever på existensminimum, så är jag övertygad om att du mer än en gång upptäckt vid slutet av månaden att pengarna börjar tryta och det börjar bli knapert i skåpen. Det är då man plockar fram ärtsoppan, denna rätt är både näringsrik och extremt billig. Så billig att du på ca 20 kr har lunch och middag till nästan en hel vecka. Även den mest mattebefriade fattiglappen kan komma fram till att det är en bra deal.
Ett välbeprövat trick som fått mig att klara många svåra månader.
Dessutom är det faktiskt ganska gott också, speciellt om du lyxar till det med senap och nybakat bröd till.
Det enda besvärliga med det hela är att ärtorna behöver ligga i blöt, men låter man de stå över natten är det ju inget större problem.

Blir: ca 6 portioner.

Ingredienser:
-------------
500g gula ärter (ett halvt paket "GoGreen Gula Ärter")
1 gul lök
1.5 l vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan
2 grönsaksbuljongstärningar

Eventuella tillägg:
-------------------
Stark senap till servering.

Utförande:
----------
Börja med att skölja av ärtorna och lägg dom i blöt i 12 timmar.
Koka sedan upp dem i nytt vatten med salt.
Skala löken och lägg i den hel tillsammans med ärtorna.
Låt soppan koka lugnt i ungefär en timme, du märker att det är klart om ärtorna kokat ihop till ett mos. Ta upp löken ur soppan och släng. Häll i timjan och rör om.
Häll på mer vatten om den blivit för tjock och smaka av med salt och timjan. Servera gärna med senap för bäst smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar