söndag 22 november 2015

Havsgratäng med marinerad tofu

Om man gillar havets skatter men inte gillar död så kan jag inte annat än varmt rekommendera denna. Det var godare än väntat, och då hade jag ändå rätt höga förhoppningar innan. Enkelt, och ser dessutom lyxigt ut.

Blir: en gratängform med såsigt gött



Ingredienser:
-------------
2 paket Markatta marinerad tofu eller motsvarande

Potatismos:
------
1 kg potatis
1 dl mjölk
2 msk margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås:
-----
1 gul lök
1 burk tångkaviar
3 msk margarin
1½ msk mjöl
1½ dl mjölk
2½ dl grädde
1 tsk citronjuice
½ tärning grönsaksbuljong
3 tsk dill
1½ tsk persilja
1 krm svartpeppar


Utförande:
-----------
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Koka upp rikligt med vatten, skär upp potatisen i småbitar och dumpa sen ner potatisen i vattnet. Låt koka i 15-20 minuter.

Under tiden som potatisen kokar kan du göra din sås i en annan kastrull:
Skala och hacka upp löken och fräs den mjuk i margarin. Sänk värmen och vispa ner mjöl.
Dunka ner mjölk, grädde och buljongtärning och låt koka upp.
Ta bort från plattan och dra ner resten av ingredienserna till såsen och blanda ihop.

Förhoppningsvis är din potatis klar nu och kan göras till mos:
Häll av vattnet - använd förslagsvis ett durkslag. Mosa potatisen och blanda ner resten av mosingredienserna. Blanda väl. Moset ska vara rätt stabbigt.

Häll ett tunt lager sås i botten av en ungsfast form. Klicka ut potatismoset med hjälp av två skedar runt om kanterna på ungsformen.
Skiva tofun och lägg i mitten av formen, omringat av moset.
Täck tofun med resten av såsen så du får en liten oas av sås.

Hiva in i ugnen och låt gräddas i 20 minuter.

Servera med någon god grönsak till, t.ex. ångad broccoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar