måndag 21 mars 2011

Samosafyllda bakade potatisar

För inte så längesedan lagade jag födelsedagsmiddag till en god vän. Detta recept fick bli förrätt. Mycket trevlig mat med indisk touch som mättar gott. En potatishalva per person räcker gott och väl, om man inte vill göra det till en del av en huvudrätt - då passar sig nog 2 halvor bättre.

Blir: 8 potatishalvor med smask i

Ingredienser:
-------------
4 bakpotatisar.
½ dl sojamjölk
3 msk jordnötsolja
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk korianderfrön eller helt enkelt färdigmalen koriander
1 lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
2 tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt
1 dl frysta ärtor
saft från ½ citron

Utförande:
----------
Värm upp ugnen till 200 grader. Märk dina potatisar med gaffel och vira in dom i aluminiumfolie. Låt dom bakas i ugn i ungefär en timme. Känn efter så de är mjuka inuti genom att peta i dom med gaffel eller ännu bättre - en sticka. Öppna folien och låt kallna.

Skär varje potatis i 2 halvor. Gröp ut innanmätet ur varje halva och lägg dem åt sidan. Dock inte allting, då faller de ihop. Du får vara ganska försiktig, annars är det lätt att potatisen går sönder; ganska frustrerande.
Mosa ihop innanmätet med mjölk, häll i mer mjölk om det blir för torrt.
Hacka din lök och morot i någorlunda små bitar.
Värm sedan upp din olja i en stekpanna och lägg i senaps- och korianderfrönen. Senapsfrönen kommer börja poppa ganska snart. Gör de inte det så höjer du värmen. Här behöver du täcka över med något, för frönen kommer flyga som bara den. Låt dom poppa i ungefär en minut och lägg sedan i lök och morot och låt steka med i ca 7-8 minuter. Eller tills löken ser färdigstekt ut.
Pressa i vitlök och häll på ingefära. Stek med ungefär en minut till.
Häll sedan på resten av dina kryddor med lite vatten (säg 1-2 msk eller så). Blanda ordentligt och släng sedan på din potatisblandning och blanda ordentligt igen.
Stek på tills potatisen värmt upp sig och lägg sedan i ärtorna också och stek tills de också värmt upp sig.
Häll till sist över din citronsaft och blanda väl.

Skopa sedan tillbaks denna blandning i dina potatisskal. Lägg upp halvorna på ett bakpapper och låt de stå i ugnen i 20 min.
Om du vill göra det extra fint kan du servera dom med lite färsk koriander ovanpå.
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar