onsdag 23 mars 2011

Moussaka med pinjenötskräm

Till födelsedagsmiddagen jag lagade för ett tag sedan så kom det givetvis också en huvudrätt. Detta var första gången jag lagade moussaka öht, och smaken gjorde att jag efter intagen måltid inte kunde låta bli den. Mycket småätande blev det - med god anledning.
Den tar lite tid att göra, men det är fett värt. Vill du känna dig som en grekisk kock för en stund så låt ej vänta.
Söndagsmiddag supreme.

Receptet i sig har jag delat upp i 3 delar. Grönsaker, tomatsås och pinjenötskräm. Gl hf.

Blir: Moussaka för 6-8 personer

Ingredienser:
-------------
Grönsakslager:
--------------
½ kg aubergine
½ kg zucchini
1½ kg potatis
ca ½ dl olivolja

Tomatsås:
---------
½ dl olivolja
4 stora schallotenlökar
3 vitlöksklyftor
½ dl rödvin
2 burkar krossade tomater
2 tsk oregano
1/4 tsk kanel
1 lagerblad
salt till avsmakning

Pinjenötskräm:
--------------
500g silken tofu
1.2 dl pinjenötter
3 msk citronsaft
1 tsk majsstärkelse (eller annat förtjockningsmedel som arrowrot-pulver)
1 vitlöksklyfta
1 nypa muskot
1 och 1/4 tsk salt
vitpeppar till avsmakning

Ugnsbakning:
--------
1.2 dl ströbröd

Utförande:
----------
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och förbered grönsakerna:
-----------------------------------------------------------------
Skiva auberginen och zucchinin på längden. Skala potatisarna och skiva också upp dessa på längden. Gnid in aubergineskivorna i lite salt och lägg de åt sidan i en skål i 15 minuter för att vattnet ska dras ur dem.
Skölj sedan av dom och torka lätt med papper.

Lägg upp 3 bakpapper på plåtar och lägg sedan över vardera grönsak på pappret. Dela upp din olivolja mellan dom och se till att alla skivor blir genomtäckta ordentligt. Om det inte räcker så är det bara täcka med mer. Auberginen kan behöva mer olja då den suger åt sig vätska som en helgalkoholist. Salta alla dina skivor förutom auberginen lätt.

Rosta zucchinin och auberginen i 15 minuter vardera. Rosta sedan potatisen i 20-22 minuter.
Låt allting svalna och låt ugnen fortfarande stå kvar på 200 C.

Gå sedan över till tomatsåsen:
------------------------------
Skiva schallotenlöken tunt.
Pressa ner din vitlök i en kastrull med din olivolja och låt fräsa på medelvärme i typ 30 sekunder. Släng sedan i schallotenlöken och stek tills de är mjuka och genomskinnliga - 3-4 minuter. Häll sedan på vinet och låt det götta ihop sig i 3 minuter till. Häll sedan på dina krossade tomater, oregano, kanel och ditt lagerblad.
Sänk värmen och låt puttra i 12-14 minuter under observation med lite omrörning.
Ta sedan bort lagerbladet och smaka av med salt.

Gå sedan över till pinjenötskrämen:
-----------------------------------
Dunka ner pinjenötterna och citronsaften i en bunke och kör med stavmixer eller matberedare. Kötta på tills du får en krämig konsistens. Lägg i resten av ingredienserna till den och mixa på ordentligt. Smaka av med peppar.

Nu är du redo att knyta ihop säcken:
------------------------------------
Olja en ugnsform lätt. Häll över lite av tomatsåsen i botten. Lägg sedan över lager efter lager med ordningen: ½ din aubergine-> ½ din potatis-> tomatsås -> ½ ditt ströbröd -> all zucchini -> aubergine -> potatis -> tomatsås -> ströbröd.
Överst så avslutar du med all din pinjenötskräm och sprider ut den jämt över smaskigheten med en slickepott.
Om du vill vara lite sådär extra kan du strö lite hackade pinjenötter över allting.
Kör din den i ugnen i 35-40 minuter. Tills den är lite lätt brynd och sprickor har börjat formas i krämen.

Låt den svalna lite och hugg sedan in med tänder och klor.

GG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar