måndag 28 februari 2011

Hjärtformade Äppelgaletter

Då jag ändå var uppe i festlighetsvarv så passade jag på att göra en ny efterrätt också. Lite mer som en kaka än en klassisk dessert, så den funkar finfint till fikat också. Inte bara en fröjd för munnen men också för ögat, de blev väldigt fina att se på.

Blir: 6 stycken äppelgaletter.

Ingredienser:
-------------
Deg:
----
5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
150g mjölkfritt smör
1 tsk äppelcidervinäger
1½ dl väldigt kallt vatten

Fyllning:
---------
2 äpplen
2 msk brunt socker
1/4 tsk kanel
6 tsk aprikossylt

Eventuella tillägg:
-------------------
Oatly eller Tofuline vaniljglass.

Utförande:
----------
Börja med att göra degen.
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
Blanda därefter i smöret i 3 omgångar och hacka det fint med bordskniv medans det ligger i mjölet så du får en lite klumpig och grynig mjölblandning.
Blanda ditt vinäger med vatten i en skål bredvid och häll över det, också här i 3 omgångar.
Blanda ihop allting med en gaffel och knåda den lite tills degen håller ihop och är någorlunda fast. Knåda ihop den till en boll och lägg den på en tallrik i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, 15 minuter innan degen är färdigkyld.
Nu har du tid att:
Skala, kärna ur och skiva dina äpplen fint.
Blanda ihop kanel och brunt socker i en skål.
Smöra ett bakpapper lätt.

Kavla ut din deg så den blir ca 1 cm tjock och skär ut 6 stycken hjärtan som du lägger på bakpappret/plåten.
Vik upp kanterna på dina hjärtan och märk kanterna lätt med kniv.
Smeta ut 1 tsk sylt över varje hjärta. Lägg sedan äppelskivorna ovanpå - överlappande i fin form. (Jag borde egentligen haft en bild på hur de ska ligga, de går ihop väldigt fint med formen av hjärtat. Böjen av äpplet inåt, så att säga. Så knåpa lite så ska det nog bli rätt och fint.) Det kan bli lite trångt med plats för äpplena men då är det bara att pressa på!
Häll över din socker/kanel-blandning rätt ovanpå allting och sen skjuts in i ugnen!
Där ska de ligga och mogna till sig för ätning i ungefär 25-30 minuter.
Eller helt enkelt tills kanterna på dom är guldbruna.
Servera gärna med glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar