söndag 19 september 2010

Boeuf bourguignon (Köttgryta)

Autentisk köttgryta att slänga upp ur bakfickan då man får finbesök eller bara vill bjuda en köttoholic på middag. Kan sätta min vänstra pungkula på att det kommer uppskattas varmt.

Blir: ca 6 portioner.

Ingredienser:
---------------------------

Del 1:
---------------------------
200 g sojagrytbitar, sojastrimlor eller liknande (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar)
3 msk mjölkfritt margarin
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
½ tsk rökarom (liquid smoke)
2 grönsaksbuljongtärningar
75 cl rödvin

Del 2:
---------------------------
2 msk mjölkfritt margarin
15 steklökar
200 g små champinjoner
3 dl vatten
2 msk timjan

Utförande:
---------------------------

Del 1:
---------------------------
Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna i del 1. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter.

Under tiden det kokar, gå till del 2:
---------------------------
Skala steklökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Smaka av med timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar. Servera med kokt potatis och gärna en bit bröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar