onsdag 18 juli 2012

Chapati


Det händer ju att man vill ha bröd till maten, men kanske inte riktigt har bröd tillgängligt för tillfället.
Äter man då indisk mat är det ju ännu ballare att slänga ihop lite indiskt bröd.
Sicken tur att det finns chapati som både är gött, enkelt och går fort att göra.

Blir: 4 chapatis (eller så kan man säga roti; det är exakt samma sak men ibland vill man kanske flexa med språkkunskaper)

Ingredienser:
-------------
1 dl vetemjöl
1/8 tsk salt
1/2 dl ljummet vatten
lite smör
lite mjöl till utbakning

Utförande:
----------
Blanda ihop mjöl, salt och vatten till en mjuk deg. Häll på mer vatten om så behövs.
Knåda den ordentligt och låt den sedan vila under en bakduk i minst 10 minuter.
Dela upp degen i 8 delar.
Rulla varje del till en liten boll i handen och lägg lite mjöl på. Kavla sedan ut dom var för sig till tunna cirklar som passar i en stekpanna.
Om degen fastnar på kaveln kan du strö på lite mjöl, men se till så det inte blir för mycket - då blir det lätt torrt.
Värm på en stekpanna på medium-hög värme. Testa om pannan är varm nog genom att stänka på lite vatten. Om vattnet fizzlar direkt så är det varmt nog.
Lägg på en degcirkel och låt den steka en stund.
När din degcirkel börjar bubbla upp på olika ställen så är det dags att vända på den.
Vänd på ditt bröd med några sekunders mellanrum och pressa försiktigt ner de bubblorna med en stekspade för att få den att bubbla än mer. (Bubblor är bra, gärna stora.)
När brödet fått lite färg på båda sidor så är det färdigt.
Ta bort och bre ett tunt lager av smör på det för att det ska bli extra smarrigt.
Lägg på en tallrik med lite papper på.
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar