onsdag 18 juli 2012

Aloo Gobi


Då och då lägger jag till en ny rätt till min repertoir. Den här gången blev det Aloo Gobi; alltid diggat den rätten när jag ätit indiskt ute.
Smakrik och mättande.
Nu har jag gjort den ett par gånger och resultatet har blivit rätt bra ändå.
Riktigt schysst om man vill variera sig lite från de vanliga rätterna man brukar köra på eller bara imponera någon annan som man bjussar på middag.
Funkar riktigt festligt med ris till, och/eller chapati eller dylikt bröd.

Blir: 2 riktigt stadiga portioner eller 4 "normala" portioner (med ris till)

Ingredienser:
-------------

5 dl blomkål uppskuren i små buketter.
2 mediumstora potatisar.
1-2 cm ingefära
3 tsk koriander
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk chilipulver
vatten
3 msk olja
en nypa asafetida
1/2 tsk spiskumminfrön
2 gröna chilifrukter
2 lagerblad
1 tsk salt att smaka av med
1 tsk amchoor (mangopulver)
2 msk hackad färsk koriander
1-2 dl ärtor (frysta går bra)
1/2 röd paprika



Utförande:
----------
Hacka upp chilin och ställ åt sidan. Skär upp potatisen i munsbitar och ställ åt sidan. Skär upp blomkålen om du inte redan gjort det. Hacka paprikan i bitar du känner dig bekväm med att äta.
Hacka upp din ingefära fint. Blanda det i en skål tillsammans med koriander (kryddan), chilipulver, gurkmeja och 3 msk vatten till en flytande kryddgegga.
Värm upp oljan i en kastrull. Testa oljans temperatur genom att droppa i ett spiskumminfrö; "poppar" fröt så är det tillräckligt varmt.
Dunka i spiskumminfrön, asafetida, lagerbladen och grön chili och rör om ett par sekunder.
Häll sedan i din kryddgegga du gjorde tidigare och låt det steka under omrörning tills kryddorna börjar separera sig från oljan.
Nu är det dags att slänga i blomkålen, potatisen, ärtor, salt och 2 msk vatten.
Se till att blanda väl så att din blomkål och potatis blir täckt av allt det göddiga.
Lägg på ett lock och låt det puttra i 15-20 minuter. Var noga med att röra om försiktigt var 3-4:e minut och se till att blomkålen inte blir Fabror Överkokt Blomkål.
Släng i din paprika när det är 5~ minuter kvar av tiden.
När blomkålen känns välkokt så är det dags att slänga på färsk koriander och amchoor.
Ta från plattan och låt stå under lock ett par minuter. Smaka av med salt.
Färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar