lördag 28 september 2013

Jordnötssmörscupcakes

Hade en cupcakes-period för några år sedan. Av någon okänd anledning dog den ut.
Häromdagen kom den tillbaks och jag bakade dessa.
Känner att det möjligtvis kan vara nu den perioden återupptas.
Är nog ingen som klagar på det; jag gillar att bjuda bort mina cupcakes.
Recepten är dock tagna från en amerikansk kokbok, så vissa mått är lite skeva.
Amerikanare gillar ointuitiva mått av någon anledning.
Vissa ingredienser kanske inte är så vanliga här heller, men det går absolut att få tag på. (Och ja, det är värt det.)

Blir: 12 mumsiga munsbitar



Ingredienser:
-------------

Cupcakes:
-------------
1.8 dl sojamjölk
2 tsk äppelcidervinäger
1.2 dl jordnötssmör med bitar i
0.8 dl rapsolja
1.6 dl socker
2 msk mörk melass
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk krossade linfrön
2.4 dl + 2 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
hackade rostade jordnötter till garnering

Frosting:
-------------
3 msk sojamjölk
0.8 dl blockchoklad
1 msk socker

Utförande:
-----------
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll en muffinplåt med cupcake-formar.
Vi börjar med själva cupcakesen:
Blanda sojamjölken med vinägern och låt det gödda till sig. Det kommer se mindre fresh ut, men det ska vara så. Ställ det åt sidan så länge.
Blanda jordnötssmör, olja, socker, melass, vaniljextrakt och linfrön ordentligt i en bunke.
Häll vinägermjölksblandingen över det och blanda väl.
Blanda mjöl, bakpulver och salt ordentligt i ytterligare en bunke.
Häll över de torra ingredienserna i de blöta och blanda.
Ta din smet och fyll formarna till två tredjedelar.
Kötta in det i ugnen och låt det baka i 23-26 minuter.
Ta ut och ställ att svalna i typ 5 minuter.
Nu gör vi frostingen så länge:
Dra ner alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta ihop på låg värme.
Spritza det över dina cupcakes och lägg på lite hackade jordnötter så det blir fint.
Låt det stå i kylen i 10 minuter innan du serverar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar