lördag 28 september 2013

Choklad- och körsbärssåscupcakes

Första cupcakesen(?) jag provade på att göra. Riktigt smut är vad dom är.
Söta, goda och fina att titta på. Fet combo så.

Blir: 12 delikata cupcakes



Ingredienser:
-------------

Cupcakes:
------------
2.4 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
1.8 dl socker
0.8 dl rapsolja
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk mandelextrakt, chokladextrakt eller bara helt enkelt mer vaniljextrakt
2.4 dl mjöl
0.8 dl kakao
1½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Topping:
--------

Körsbärssås:
------------
ca 300g frysta körsbär
2 msk socker
1 msk arrowroot, potatismjöl eller maizena
3 msk granatäpplejuice, tropisk juice eller vatten

Frosting:
-------
3-4 msk rumstempererat mjölkfritt margarin
1 dl florsocker + mer som behövs
1/4 tsk vaniljextrakt
½ msk sojamjölk

Dekoration:
-----------
Riven choklad
6 cocktailkörsbär

Utförande:
----------
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll en muffinplåt med cupcake-formar.
Vi börjar med själva cupcakesen:
Blanda sojamjölken med äppelcidervinägern och låt det gojsa té saj ett par minuter.
Häll sedan i socker, olja, vaniljextrakt och mandelextrakt om du använder det.
Vispa det tills det blir skummigt.
Ta en annan bunke och blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt.
Häll i hälften av det i din blöta blandning och blanda ordentligt tills inga stora klumpar finns kvar. Häll sedan i resten och upprepa.
Fyll formarna till två tredjedelar och kötta in i ugnen.
Låt det stå i 18-20 minuter, ta sedan ut och låt svalna.
Nu gör vi såsen:
Ta en kastrull och dra på medium värme.
Kör i körsbär och socker.
Låt det sjuda under omrörning i 4-5 minuter.
Blanda juice/vatten med ditt förtjockningsmedel by choice och häll på det lite i taget under omrörning.
Det kommer tjockna rätt fort.
Ta från värmen och låt det svalna.
Nu gör vi frostingen:
Smält margarinet lätt och rör ner vaniljextrakt och florsocker. Blanda ordentligt och häll i mer florsocker tills det känns som en nice smet. Var inte rädd för florsockret.
Dra i sojamjölken och rör om ordentligt.

Nu kommer det meckiga, men roliga.
Gräv ut en liten kon/hatt ur varje cupcake med en sked eller kniv.
Fyll hålen med din körsbärssås.
Spritza en dutt topping över såsen.
Lägg tillbaks konen/hatten över såstoppingen.
Spritza sedan en dutt topping till på hattarna.
Skär dina cocktailkörsbär på mitten och lägg ovanpå.
Strö lite riven choklad över.
De här cupcakesen är som godast om de får stå i minst en timme innan servering.
Smarra på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar