söndag 19 februari 2017

Kombucha

För att göra kombucha behöver du minst en scoby och 1.5 dl färdig kombucha. Det kan du få av någon annan som gör kombucha.

Kombucha är någonting jag styrt med i ett par år nu, och det är inte bara roligt men är också väldigt gott och nyttigt.
Det smakar väldigt syrligt i grunden men kan smaksättas med lite vad man vill; saker jag testat att smaksätta med är äpple, ingefära, hallon, honungsmelon och granatäpple.
Det är ett fermenterat te som görs på bakteriekultur kallad "scoby" som skapar en bra bakteriekultur i magen i stil med syrade grönsaker.
Många kallar scobys felaktigt för svampar, eftersom de ser ut som just slemmiga svampar.
När man gör kombucha så "föder" scobyn en ny scoby som man kan spara eller ge bort.
För varje ny födsel så blir föräldern lite svagare, så de får ibland lämna väg för den nya generationen.
Jag brukar i regel göra minst två satser åt gången.

Blir: Ungefär 1 IKEA-flaska av kombucha





Ingredienser:
-------------
1 scoby
1.5 dl färdig kombucha
1.5 liter vatten
1 dl socker
4 tepåsar av svart eller grönt te
Eventuell smaksättning (frukt, bär, ingefära)

Utförande:
-----------
Jag går efter måttet 1.5 liter te som grund, och gör:

FÖRSTA JÄSNING
-------------
Koka upp vatten och häll upp i en glasburk och lägg i tepåsar. Jag har använt darjeeling.
Låt det stå och dra tills vattnet svalnat till rumstemperatur.
Ta ur påsarna och blanda ner sockret i teet. (Scobymat)
Häll i din redan färdiga kombucha. (Du vill ha 10% färdig kombucha för att scobyn ska trivas. Viktigt!)
Skölj av din scoby i ljummet vatten med rena händer och lägg den försiktigt i teet.
Låt stå utan lock på så att det kommer in syre, men täck över med en duk, linne, t-shirt eller nå annat för att undvika att damm och skit kommer in i det.
Det ska stå i rumstemperatur och det ska stå i 7-10 dagar för att jäsa till sig ordentligt. Jäser du kortare tid blir smaken sötare; jäser du längre tid blir smaken mer vinägeraktig.
(Under den här tiden kommer en ny scoby bildas ovanpå den andra.)
OBS. Det kommer se fett mysko ut när den är färdigjäst, vilket är fullt normalt. Lukta och smaka. Den ska lukta och smaka syrligt.

ANDRA JÄSNING (Smaksättning och kolsyrning)
-------------
Spara så mycket kombucha med scoby i sig beroende på hur mycket du vill göra nästa gång. Eller sätt en ny kombucha-jäsning på direkten med de(n) scoby(s) du nu har.
Tappa upp resten på flaska och smaksätt om du vill.
Dessa kan du nu korka igen och låta stå i rumstemperatur, så kommer kolsyra bildas i flaskan.
Låt stå 3-5 dagar och öppna ett par gånger om dagen då det byggs upp en del tryck i.
Det kommer under den här tiden också bildas lite gunk i flaskan.
När det känns bra så silar du ur allt och häller upp i en ny ren flaska som du ställer in i kylen.
När du ställer in den i kylen så avstannar all jäsning och också kolsyrning.
Om den fått stå ett tag kan det bildas lite junk i botten, men det är bara att sila ur i ny flaska isåfall.
Afvnjut kall.

1 kommentar:

  1. Har du provat att göra kombucha på Hibiscusblomma? Det ger inte bara god smak utan färgen blir galet fin också. :)

    SvaraRadera