lördag 23 oktober 2010

Krämig ostsås

Ända sen jag gav mig in i den veganska matvärlden så har något häcklat mig enormt: ost. Och när det kommer till sås har det varit ett ändlöst sökande för att hitta någonting som skulle likna en ostsås, det närmaste jag kommit innan har inte alls smakat ost.
Men jag stötte nyligen på en helt underbar upptäckt, en "ostsås" som faktiskt smakar ost. Helt galet ärligt talat och den kan säkerligen användas som mjukost på macka med om man vill! Fungerar iallafall grymt bra blandat med pasta.

Blir: sås till 2-4 pers, beroende på hur mycket man gillar flöt.

Ingredienser:
---------------------------
1.2 dl näringsjäst (finns i hälsobutiken)
3 msk mjöl
1 tsk gurkmeja
4 tsk majsstärkelse
1 tsk salt
2.4 dl vatten
1 msk smör eller olja
2 tsk senap

Utförande:
---------------------------
Blanda näringsjäst, mjöl, gurkmeja, majsstärkelse och salt i en kastrull. Vispa ner vattnet och värm på. Rör runt under uppvärmning och se till att vispa ordentligt när det börjar koka, det kommer tjockna fort. När det börjar tjockna, häll i senap och smör/olja. Låt stå på spisen en minut till under omrörning, ta sedan av kastrullen från värmen.

fredag 22 oktober 2010

Falafeltallrik

Så häromdagen bestämde jag mig för att försöka mig på att göra en hemgjord falafeltallrik. Det fungerade över förväntan, faktiskt helt grymt bra. Dock var jag inte så driftig att jag gjorde min egen falafel, har försökt mig på detta och de smälte bara bort. Jag kände inte riktigt för att ta den risken just idag. Idag skulle det vara festligt, och därmed basta! Åt den med ris men jag kan tänka mig att det fungerar precis lika bra med pommes, kanske ännu bättre.

Blir: tallrikar till ungefär 4 personer

Ingredienser:
---------------------------
1 paket falafel utav bra kvalité (det här är mycket viktigt, köp ingen skitfalafel som t.ex. den från Hälsans kök - den är gjord på sågspån, damm och ogräs. Du kommer bara bli ledsen och inte fatta charmen med falafel, alls. Gå gärna till din närmaste orientaliska affär istället, chansen är stor att de har fet falafel.)
Sesamsås.
Hummus.
Allehanda färska grönsaker som tomat, isbergssallad, vitkål och rödlök.
Inlagd majrova.
Ris eller pommes frites till 4 personer.
Frityr- eller rapsolja.

Utförande:
---------------------------
Antingen gör du det absolut bästa alternativet och friterar dom i fritös eller kastrull, eller så kör du på en semifritering i stekpannan.

Om du kör på stekpannan så fyller du ca 1 cm av botten med rapsolja och hettar upp. Sedan låter du de stekfriteras tills de blir gyllenbruna på vardera sida, således behöver du vända på dom en gång.

Koka upp ris eller styr pommes frites i ugn till 4 personer.

Skär upp och hacka grönsaker.

Lägg upp falafel, ris, grönsaker, majrova på tallrik. Klicka lite hummus i ett hörn och häll sesamsås över falafel/ris eller båda två(!). Njut.

Sesamsås

Sesamsås är något av min absoluta favoritsås. Funkar grymt bra till falafel eller risrätter. Vid första smak kändes den lite annorlunda, men sedan kunde jag verkligen inte hejda mig. En bra ursäkt till att inhandla tahini om inte annat - som också används i många andra superba recept. Orkar du inte göra det själv så gå och käka en falafelrulle på Sunset Falafel i Gbg, du kommer fatta vad jag snackar om.

Blir: slafs till ca 4 personer



Ingredienser:
---------------------------
½-1 dl vatten
½ dl tahini
½ dl saft från citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ tsk spiskummin
1/4 tsk koriander

Valfria tillägg:
---------------------------
Färsk persilja
Färsk koriander
Färsk mynta

Utförande:
---------------------------
Börja med att vispa ihop vattnet och tahinin i en skål. Observera att det kan ta lite tid att få det att blanda sig.
Det kommer först bli tjockt vilket verkar jävligt skumt, men misströsta inte, fortsätt bara hälla på vatten och blanda tills det blir löst.
Häll sedan i citronsaften, pressa i vitlöksklyftan och häll på kryddorna (och örterna).
Blanda ordentligt och addera mer vatten om du vill ha en tunnare sås.

tisdag 12 oktober 2010

Pak choi i sesamsås

En munvattnande liten sidorätt som jag testade häromdagen. Väldigt smakrik och passar perfekt till någon annan, större rätt med ris. Väl värt att prova på.

Blir: smaskens till ca 4 personer

Ingredienser:
---------------------------
500g pak choi
4 klyftor vitlök
1 tsk rapsolja
2 msk tahini
2 msk vatten
2 msk japansk soja
2 tsk rårörsocker
1 msk sesamfrön

Utförande:
---------------------------
Börja med att värma ugnen till 225°.
Skär upp pak choi i mindre bitar. Koka upp lättsaltat vatten och koka bitarna i någon minut. Ta upp och låt rinna av i durkslag.
Sedan är det dags att göra sesamsåsen - börja med att rosta sesamfröna lätt i en torr panna. Skala sedan vitlöken och skiva den fint. Fräs den ett par minuter i rapsolja. Blanda samman tahini, vatten, soja och socker i en liten kastrull. Det är viktigt att röra ordentligt så tahinin blandar ut sig med vattnet. Värm och rör tills sockret smält. Ta av från värmen och rör ner sesamfröna och vitlöken.
Värm ugnen till 275°. Lägg pak choi i en smord form. Skeda över sesamsås och låt stå i ugnen i 10-15 minuter.